Vårpromenad och guldsmedsskolebesök

I lördags var det så fantastiskt fint väder här så jag bestämde mig för att ta en promenad vid Stångån och ta med kameran också.

Jag gick åt ”motsatta” hållet än vad jag brukar, för jag har faktiskt aldrig varit speciellt långt åt det hållet tidigare. Jag hamnade vid Nykvarns sluss som också är inloppet till Kinda kanal.

Jag tycker fortfarande det är såååå roligt att jag kommit på hur jag fotar supermakro, så här har ni en bild på en trädknopp.

Det här trädet bara stod där och såg bedårande vackert ut med sin puckel på magen, så jag kunde inte låta bli att fota.

På hemvägen träffade jag på några änder. De har ju så vackra färger, och med en bra zoom på kameran så kom jag ganska nära motivet.

I måndags hade jag förmånen att få gå på studiebesök på guldsmedsutbildningen i Mjölby som finns på Dackeskolan. Det var tillsammans med vår lärare Martin på silversmidet och några andra silversmideselever. Vi var bara tre stycken så jag fick stort utrymme att tjata på med mina nyfikna frågor. Det var riktigt roligt och intressant.

Den här bilden ska visa vad eleverna ska lära sig under tre år på gymnasienivån. Varje ruta visar de olika tekniska moment de ska behärska för varje årskurs. Väldigt imponerande med tanke på alla smådetaljer och precision in i minsta detalj.

Här är en miljöbild över deras arbetsplatser. Varje elev har en egen arbetsplats med tillhörande lödstation.

Sista anhalten för studiebesöket blev på KY-utbildningen, som är sista anhalten innan gesällbrevet. Här visade läraren upp otroligt vackra arbeten och jag fotade några av dem.

En teknik som jag blev imponerad av var sk cicelering. Här två bilder med prov på den tekniken.

Den här ringen är väldigt speciell för diamanten som ni ser ligger faktiskt lös och är inte fattad på något sätt. Men tack vare den snillrika konstruktionen ligger den säkert på plats.

Jag hade tjejmiddag här igår kväll men jag tog inte ett endaste kort….. Jag måste ha glömt det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *