Rapport från Kärr, del två

Jag är fortfarande Viktväktare om någon undrar. På sistone har jag slarvat, och jag har stått still och stampat på samma ställe. Tack och lov har jag i alla fall inte gått upp nånting, men tyvärr inte heller ner. Jag lovar här öppet för hela världen att jag ska ta nya friska tag, så jag når mitt mål nån gång. Inte underlättar det heller att Ingela bjöd på fantastiskt god mat hela veckan i Kärr, kolla bara in den här smörgåstårtan!! O jag som ÄLSKAR smörgåstårta!!

Måste bara ta med ett kul kort på Pelle. Det tog Jimmy när grabbarna var och klängde omkring i byggställningen.

En av dagarna ägnade vi att gå runt på Huseby bruk. Det ligger bara ca 1 mil ifrån Kärr och är en gammal herrgård med tillhörande brukssamhälle. Det är otroligt vackert och väldigt mycket att titta på. I november varje år har de Nordens största julmässa där, då skulle det vara kul att åka dit och titta. Jag tog massor med kort där, så här kommer ett urval, dels den gamla lanthandeln och dels stockrosor på nära håll.

På lördagen fick vi se något helt otroligt! Efter stormen Gudrun var man tvungen att hitta ställen att lagra allt stormfällt timmer och Byholma militärflygfält som ligger sydväst om Ljungby har blivit Europas största timmerlagringsplats. Dit åkte vi för att titta.

Den dagen vi kom hade de precis börjat med helikopterflygningar för turisterna. Det var ett företag från Sundsvall som hade listat ut här fanns det pengar att tjäna. Jimmy och Andreas pungade glatt ut med 300 kr var för att få flyga över timmertravarna i 5 minuter. När de kom tillbaka konstaterade de att det var värt varenda öre. Och när jag såg bilderna och filmerna de hade tagit så förstår jag dem. Den här bilden har Andreas tagit med Ingelas kamera upp i helikoptern.

Lite fakta för att ni ska förstå hur enormt det var: Varje dygn lossas ca 150 timmerbilar. Den 116 ton tunga kranen är bemannad dygnet runt, 7 dagar i veckan. Killarna som jobbar i kranen jobbar i 12-timmarspass. Det ligger 12 travar som mäter 13 meter på höjden och löper 2 km utmed landningsbanan!!!

Här ser ni en lastbil som kommer in för lossning, den ser nästan ut som en leksaksbil bredvid de enorma timmertravarna.

Här är en bild på den gigantiska kranen. Den var så hög så en lastbil lätt kunde köra under den. Den lossade en lastbil full med timmer på bara en 5-6 lyft. Det som var mest fascinerande var att den också hade en sån precision att kranföraren kunde plocka upp bara en timmerstock om den hade råkat falla bredvid.

Åk gärna och titta om ni är i närheten, det var otroligt fascinerande att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *