Övergivna platser – AB Möckelns sågverk

Första gången jag hörde ordet urbex, var när en av  de fotografer jag inspireras av (Erkki Saikkonen), nämnde ordet i ett Facebook-inlägg. Jag hade aldrig hört uttrycket, och var förstås tvungen att googla ordet. Ordet betyder Urban Exploration och här finns mer att läsa om det för er som är nyfikna.

Jag insåg att det är ju något jag alltid gillat att fotografera, gamla övergivna rostiga, förvridna prylar. Kul när ett gammalt intresse får ett namn…. 🙂

När vi var hos min syster i somras föreslog jag att vi skulle ägna en dag åt att leta gamla övergivna platser. Ingela älskar också gammalt rostigt skräp och övergivna platser, så hon fixade och donade med sina kompisar och fick förslag på några ställen vi kunde åka till. Totalt blev det fyra olika ställen, och varje ställe kommer att få ett alldeles eget inlägg här på min blogg.

Första stället vi hamnade på är ett nedlagt sågverk strax utanför Älmhult, Möckelns sågverk. Det är väldigt nyligen det lades ned, i september 2011 tror jag bestämt. Men nu låg det alldeles tyst, tomt och öde.

Lite fakta om sågverket:

Anläggningen i Älmhult omfattar timmersortering (22 fack), reducerbandsåglinje (9 band), råsortering (50 sjunkfack), vandringstorkar (4 kanaler) samt en modern hyvel- och klyvlinje. Sågad volym har tidigare uppgått till ca 75 000 m3/år och hyvlad volym till ca 35 000 m3/år.

Tyvärr vet jag inte hur länge sågverket har funnits, när jag granskade lite försäljningsbilagor på webben kunde jag läsa att bolaget grundades 1953.

Här kan ni se bilderna från vår tur på det nedlagda sågverket. Klicka på första bilden och använd piltangenterna för att bläddra vidare. Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *