Medelhavskryssning september 2012, del 3

Kryssningens mest spännande dag kom då äntligen. Idag skulle vi anlända till Civitavecchia i Italien vilken är Roms officiella hamnstad. Nästan alla passagerare på båten väljer att gå i land när man kommer till Rom, vilket innebar att ca 3000 personer skulle av båten och bussas in till Rom.

Men man kan verkligen lita på Caribbean Cruises logistik!! Vi fick gå till teatern och anmäla oss och få ett bussnummer och sedan sitta och vänta. Sedan ropade de upp buss efter buss som fick gå ut och åka iväg. Fungerade mycket smidigt!!

Nu väntade en 90-minuters bussfärd till Rom, men vår guide var med redan från början och pratade även en del om själva hamnstaden.

På bussfärden håller vi på att stryka med då bussen kör om en lastbil, lastbilen vinglar till och är säkert inte mer än 10 cm från att dundra rakt in i sidan där Pia och jag sitter. Vi slipper undan med blotta förskräckelsen!

Väl framme i Rom sitter jag bara och gapar och försöker insupa så mycket som möjligt. Staden är en unik och härlig blandning av riktigt gammalt och nytt. tempot i staden är som jag hade föreställt mig, hetsigt och temperamentsfullt! Jag förvånas över att det är nästan bara mini-bilar som kör omkring i staden och vespor i tusental.

Vårt första stopp var vid kyrkan San Pietro in Vincoli (Saint Peter in Chains), från år 439 och den är mest känd för statyn av Moses som Michelangelo gjort. Enligt guiden så var konstnären så nöjd med sitt mästerverk så han frågade statyn ”Varför talar du inte?”. Otroligt pampigt var det därinne och fantastiska takmålningar och andra konstverk. Vi gick omkring med små apparater runt halsen med öronsnäcka så vi kunde lyssna på vår guide via den. Vi såg förskräckligt turistiga ut med öronsnäckor, klisterlappar på kläderna och en guide som gick före och viftade med en skylt och en skock får på parad efter henne…..

Efter kyrkan så traskade vi bort till Colosseum som bara låg ett stenkast bort. Vi hann inte att gå in, men vi fick guidning och lite tid att se oss omkring utanför. Så otroligt häftig byggnad och omgivningarna runt omkring!! Det var lite frustrerande att vi hade så kort tid på oss, jag måste verkligen åka tillbaka till Rom någon gång och titta på allt mer ordentligt! Men att överhuvud taget bara veta att man varit där och sett allt detta fantastiska gör mig lycklig!!

Nu var det dags att krypa in i bussen igen och nu skulle vi åka till Peterskyrkan, Roms och Vatikanens stolthet. Peterskyrkan besöks av cirka 20 000 människor per dag, vilket gör den till en av de mest besökta byggnaderna i världen. När vi klev ut så var det riktigt hett, solen gassade och vi fick stå i kö för att komma in i kyrkan. Jag blev nästan lite yrslig av värmen och inget vatten hade jag med mig. Vilken amatör,va?!!

Ja, vad ska man säga som inte redan är sagt? Vilken helt fantastisk byggnad!! Enormt stor och med en otrolig mängd vackra målningar, statyer och konstföremål!! Även här har vi alldeles för kort tid på oss, men ändå…. Jag hinner i alla fall ta lite kort och se en massa fantastiska saker innan det är dags att bege sig ut igen.

Nu får vi tre timmar för oss själva att utforska resten av Rom. 🙂 Joråsåatte….. Vi skuttar snabbt in i en taxi som tar oss till de centrala delarna av Rom där flera turistattraktioner finns. Vi ber att bli skjutsade till Fontana di Trevi vilket är det vi mest önskar se. Allt i Rom verkar så mycket större än vad man trott från början, så även fontänen…. Vi tittar lite snabbt men bestämmer oss för att börja med att hitta något att äta innan vi utforskar fontänen ordentligt. Runt fontänen finns flera små restauranger och vi tar en på måfå. Blir visade in till ett bord och en kypare kommer fram och tar vår beställning. Och det var här jag gjorde bort mig….beställde en pastarätt och sedan har jag den stora fräckheten att beställa en öl….på spanska!!!!! Kyparen förlät mig aldrig för detta! Varje gång han kommer fram så artikulerar han tydligt och påtalar vad varje föremål heter på engelska….this is a knife, this is bread och så vidare…:-) Nåja, jag tar det hela med ro och tänker att han nog bara försöker vara lite rolig och flirta lite 😉 Han beundrar min fina systemkamera så jag tar faktiskt ett kort på honom innan vi går därifrån. Vi fick i alla fall njuta av en god pastalunch med italiensk glass till efterrätt. Mums!!

Nu är det dags att utforska fontänen och kasta slantar i förstås enligt konstens alla regler. Med ryggen mot fontänen, kasta med höger hand över vänster axel och tre mynt ska det vara, allt enligt vår guide. När detta är gjort bestämmer vi oss för att strosa en stund och bara njuta av stadslivet och titta i butiker tills det är dags att ta sig tillbaka till Peterskyrkan och vår mötesplats.

Vi strosar runt och fönstershoppar mest och ser även Spanska trappan på avstånd. Mycket folk och ganska mycket tiggare också, som för mig i alla fall är ett ovant inslag.

Helt plötsligt uppenbarar sig en massa såna däringa kända modebutiker och vi tar mod till oss och vågar att kliva in över tröskeln till Louis Vuitton. Det första som möter oss är ett gäng manliga vakter som är som klippta ur en modell-katalog. Så många vackra långa män är det sällan man ser på en och samma plats. Det är knappt de bevärdigar oss svettiga, t-shirt-klädda, sandalförsedda bondlurkar med en blick. Väl inne så glittrar det och glänser överallt. Massor med göralösa affärsbiträden som kämpar för att hålla näsan i vädret och inte stirra på dessa två aliens som letat sig in i köptemplet och besudlar deras golv. Vi går ett varv och stirrar hänfört på inredning och produkter som står sparsamt utspridda, sköna skinnfåtöljer där kunderna kan sjunka ner och begrunda sina inköp. Vi inser snabbt att vi har kommit helt fel och lommar ganska snabbt ut igen. I dörröppningen på vägen ut så vänder jag mig om och lyfter kameran för att dokumentera detta köptempel. Det var ett bra sätt att dra uppmärksamheten till sig från de vackra manliga modell-vakterna 🙂 Snabbt stegade en av dem fram och utbrast ”No, no, no”. Fotoförbud med andra ord!

Vi gick i alla fall vidare och hittar en mysig liten butik med italienska delikatesser och köper oss varsin burk med tryffel innan vi sedan letar reda på en taxi för att ta oss tillbaka till mötesplatsen för vår buss. Runt Peterskyrkan fanns det en massa små turistbutiker som sålde massor med pryttlar som hade med katolska kyrkan att göra. Kalendrar, vykort, tavlor med påven på, radband, rökelse mm. mm. Dubbelmoral?

Nu var det dags att kliva på bussen igen och åka tillbaka till båten. Vi var trötta efter en intensiv dag och vi satt och halvsov på vägen tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *