Fotoutflykt till Sätra gruva utanför Finspång

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga….. För tre år sedan åkte Christina och jag iväg på en liten fotoutflykt till Sätra gruva utanför Finspång inspirerade av Erkkis besök på samma ställe.

Vi hittade rätt med bilen, men sen gick vi fel inne i skogen och vi traskade och traskade runt länge och väl (och såg mycket fint på vägen) innan vi äntligen hittade fram till det gamla anrikningsverket. Då insåg vi att det låg ca 50 meter från vår parkerade bil, men väl dolt av skogen….

Denna text om Sätra gruva hittade jag i följande dokument:

”Under hösten 1916 bildades AB Kis, som vid årsskiftet 1917 började bryta kiselmalm, som man sedan skulle använda till framställning av svavelsyra och sulfit. Behandlingsprocessen av malm gick till så att man med trallvagn förde malmen till ett anrikningsverk, där man tömde malmen i ett fack som rymde 60 ton. Där överspolades malmen med vatten och fördes vidare till en kross som pulveriserade den. Till sist lades malmen på stora bord där man avskiljde den slutliga produkten. Anrikningsverket stod färdigt under hösten 1917. Man fick ut biprodukterna nickel och guldockra, som man använde till att tillverka Doverstorps rödfärg, som var mörkare än Falu rödfärg. AB Kis drev verksamheten vid Sätra gruva fram till den 1 oktober 1919, då stoppades all produktion och 100 man sades upp. Företaget gick sedan i konkurs den 1 december 1919.”

För att se bilderna i större format, så klicka på den första bilden och sedan kan du bläddra igenom och titta på alla bilderna med hjälp av pil-tangenterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *